Μενου

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Εισβολή πολυεθνικών και στον τομέα της αρτοποιίας


Του Νικήτα Σιώη, υποψηφίου αντιπεριφερειάρχη Σερρών με την Ελληνική Αυγή 



Ακόμα δεν πρόλαβε να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο για την απελευθέρωση του ψωμιού, και η γερμανική εταιρεία «lidl» ξεκίνησε να κατασκευάζει και λειτουργεί ήδη φούρνους στα μαγαζιά της σε όλη την επικράτεια. Ειδικότερα στην πόλη των Σερρών, το κατάστημα που βρίσκεται στον δρόμο Σερρών-Λευκώνα, όπως μας πληροφόρησαν, διαθέτει αυτόν τον περιβόητο φούρνο τουλάχιστον ένα μήνα τώρα, ενώ ήδη ετοιμάζονται να φτιάξουν τον επόμενο στο Σιδηρόκαστρο. Το ψωμί θα είναι κατεψυγμένο και θα προέρχεται όπως φημολογείται από την Πολωνία αλλά και από άλλες χώρες εκτός Ευρώπης, όπου θα ψήνεται στους φούρνους των καταστημάτων. Το «φρεσκοψημένο» κατά τα άλλα ψωμί θα πωλείται σαφώς φθηνότερα, αλλά αυτό θα έχει επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία και ενδεχομένως και στην υγεία μας. Σίγουρα ο κόσμος λόγω της ανέχειας, θα αναζητήσει την οικονομικότερη λύση, αλλά το θέμα είναι πως δεν υπάρχουν συστάσεις και εγγυήσεις για το προϊόν που θα καταναλώσουν, ενώ σε μία εποχή που οι φούρνοι της γειτονιάς προσπαθούν να κρατηθούν με νύχια και με δόντια, θα υποστούν μεγάλο πλήγμα. 
Σαφώς και δεν είναι κακό να πωλούν τα σούπερ μάρκετ ψωμί για την διευκόλυνση του κόσμου. Αλλά όλα τα καταστήματα τόσο στις Σέρρες, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, συνηθίζουν να συνεργάζονται με τοπικούς παράγοντες ενισχύοντάς τους, σε αντίθεση με τα «lidl» που θέλουν να αντικαταστήσουν το ποιο απλό και καθημερινό αγαθό με κατεψυγμένα σκευάσματα αγνώστου προελεύσεως. 

Και εδώ γεννάται ένα ερώτημα στο οποίο μάλλον δεν θα πάρουμε ποτέ απάντηση. Πως ήξερε η εταιρεία το τι μέλλει γενέσθαι και ξεκίνησε την κατασκευή των φούρνων καιρό πριν; Τα συμφέροντα είναι μεγάλα και τα χρήματα ακόμα περισσότερα και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα. Αλλά φήμες πάλι, θέλοντας να καθησυχάσουν λίγο τα πράγματα, λένε πως το ψωμί θα είναι ναι μεν κατεψυγμένο, αλλά θα προέρχεται από την Γερμανία και όχι από τις υπόλοιπες χώρες που προαναφέραμε. Και έτσι να είναι, το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο. Ζούμε σε μία γεωργική χώρα όπου τα σιτηρά έχουν πρωταρχικό ρόλο, αλλά παρόλα αυτά, η «lidl» προτιμά να ενισχύει την τσέπη των Γερμανών, παρά να βοηθήσει τον τόπο που την φιλοξενεί και την εμπιστεύτηκε. 

Η Ελληνική Αυγή τάσσεται υπέρ της προάσπισης των δικαιωμάτων της τοπικής κοινωνίας, αντιδρώντας στην επιβολή των φθηνών και πρόχειρων λύσεων, και τάσσεται στο πλευρό τόσο του Έλληνα καταναλωτή που θέλουν να τον μετατρέψουν σε πειραματόζωο, όσο και στον Έλληνα αρτοποιό που προσπαθούν με την απελευθέρωση του επαγγέλματος να τον φτάσουν στην εξαθλίωση και σαφώς στο πλευρό του Έλληνα αγρότη που προσπαθούν να τον εξαφανίσουν. Η Ελληνική αυγή αγαπάει τον τόπο μας και σέβεται τον Έλληνα και δεν είναι μακριά ο καιρός που θα μπορέσει να το αποδείξει.